Važnost sajber bezbednosti za SEO

SEO je proces optimizacije sajta za pretraživače koji ima za cilj da poboljša rangiranje sajta u rezultatima pretraživanja. Ako sajt nije bezbedan, to može uticati na percepciju njegovog kvaliteta i sposobnost da privuče posetioce. Pretraživači, kao što su Gugl i Bing, imaju algoritme koji ocenjuju sajtove i odlučuju o tome koliko su relevantni i kvalitetni za određene pretrage. Ako sajt nije bezbedan, to može negativno uticati na ocenu njegovog kvaliteta i, u krajnjoj liniji, na njegovo rangiranje u rezultatima pretraživanja.

važnost sajber bezbednosti za seo

Uključivanje sajber bezbednosti u vašu SEO marketing strategiju može pomoći da se poboljša pozicioniranje vašeg sajta u rezultatima pretrage, što može dovesti do povećanja poseta a time i do poboljšanja vašeg ukupnog poslovnog uspeha.

Prema Guglu, sajber bezbednost je važna za poboljšanje pozicioniranja sajta u pretrazi. To je zato što Gugl želi da ponudi svojim korisnicima relevantne i sigurne rezultate pretrage, a sajtovi koji nisu bezbedni ili koji sadrže štetne sadržaje neće biti dobro rangirani u rezultatima pretrage.

Stoga, važno je da sajt bude bezbedan i da se brinete o njegovoj sajber bezbednosti kako bi se osiguralo da će se sajt rangirati što bolje u rezultatima pretraživanja. Postoji nekoliko načina na koje sajber bezbednost može biti uključena u SEO strategiju:

 1. Obavezno korišćenje HTTPS protokola: HTTPS protokol omogućava sigurnu komunikaciju između sajta i posetilaca. Pretraživači će više ceniti sajtove koji koriste HTTPS protokol u odnosu na sajtove koji koriste HTTP.
 2. Sprečavanje sajber napada: Ako sajt bude napadnut od strane hakera, to može dovesti do toga da sajt bude isključen iz rezultata pretraživanja ili da izgubi pozicije u pretragama na kojima se nalazio. Stoga je važno da sajt bude obezbeđen i da se spreče sajber napadi.
 3. Korisničko iskustvo: Ako posetioci steknu utisak da je sajt bezbedan za korišćenje i da ima dobru sajber bezbednost, verovatno će se vratiti na sajt i preporučivati ga drugima. To može pozitivno uticati na SEO sajta, jer pretraživači cene sajtove sa visokom stopom povratka posetilaca.

Kada posetioci veruju da je vaš sajt bezbedan za korišćenje, to može pozitivno da utiče na vaše SEO pozicioniranje. Postoje neki koraci koje možete preduzeti da bi poboljšali sajber bezbednost vašeg sajta i time takođe poboljšali SEO:

 1. Korišćenje enkripcije: Enkripcija podataka pomaže da se smanji rizik od hakovanja vašeg sajta i da se zaštite podaci koji se prenose između vašeg sajta i posetilaca.
 2. Korišćenje sigurnih lozinki: Korišćenje jakih i unikatnih lozinka za sve vaše naloge pomaže da se spreči hakovanje vašeg sajta.
 3. Instaliranje sigurnosnih dodataka: Postoje mnogi bezbednosni dodaci koji mogu da pomognu da se zaštitite od hakera i da poboljšate sajber bezbednost vašeg sajta.
 4. Pravovremeno ažuriranje softvera: Pravovremenim ažuriranjem softvera na vašem sajtu, možete da sprečite izloženost vašeg sajta potencijalnim bezbednosnim propustima.

Uključivanjem sajber bezbednosti u vašu SEO strategiju, možete povećati poverenje posetilaca u vaš sajt i poboljšati svoje pozicioniranje u pretrazi.

Hakovanje sajta – uticaj na SEO

Hakovanje sajta može imati negativan uticaj na njegovu poziciju u rezultatima pretrage (SERP). Kada sajt bude hakovan, to može dovesti do toga da se na sajtu pojave štetni sadržaji ili da se sajt koristi za distribuciju malware-a ili drugih štetnih sadržaja.

To može dovesti do toga da Gugl i druge pretraživačke mašine smanje rangiranje sajta u rezultatima pretrage ili da ga čak potpuno uklone iz rezultata pretrage. To je zato što Gugl želi da ponudi svojim korisnicima relevantne i sigurne rezultate pretrage, a sajtovi koji nisu sigurni ili koji sadrže štetne sadržaje neće biti rangirani tako visoko u rezultatima pretrage.

Stoga je važno da se fokusirate na sajber bezbednost i da radite sve što je u vašoj moći da sprečite hakovanje vašeg sajta. To uključuje ažuriranje softvera i CMS-a (Content Management System) na sajtu, korišćenje sigurnosnih šifri za sve naloge na sajtu, korišćenje HTTPS protokola umesto HTTP za sigurno prenošenje podataka i proveru da li vaš sajt ima SSL sertifikat (Secure Sockets Layer) i da li je taj sertifikat ažuriran. Sve ovo može pomoći da se spreči hakovanje vašeg sajta i da se sačuva njegovo dobro pozicioniranje u rezultatima pretrage.

Održavanje sajta – uticaj na SEO

Održavanje sajta je bitno za SEO jer podrazumeva radnje koje se sprovode kako bi se sajt održao u radnom stanju i bio dostupan korisnicima. Održavanje sajta uključuje mnoge različite aktivnosti, uključujući:

 1. Ažuriranje softvera: Ažuriranje softvera koji se koristi na sajtu, uključujući CMS (Content Management System), plagine i druge aplikacije, pomaže da se spreči hakovanje i da se sajt održi u radnom stanju.
 2. Održavanje servera: Održavanje servera na kome se sajt nalazi podrazumeva radnje koje se sprovode kako bi se server održao u radnom stanju i bio dostupan za korisnike. Ovo uključuje ažuriranje operativnog sistema i drugih aplikacija, proveru da li je server zaštićen od malvera i drugih štetnih sadržaja, i održavanje optimalnih performansi servera.
 3. Ažuriranje sadržaja: Ažuriranje sadržaja na sajtu pomaže da se sajt održi aktuelnim i relevantnim za korisnike. Ovo uključuje dodavanje novih članaka, ažuriranje postojećih članaka i brisanje starih i nerelevantnih članaka.
 4. Provera funkcionalnosti: Provera funkcionalnosti sajta podrazumeva radnje koje se sprovode kako bi se osiguralo da sve funkcije na sajtu rade ispravno i da se sajt lako koristi. Ovo uključuje proveru da li su linkovi ispravni, da li su forme za kontakt funkcionalne i da li se sajt pravilno prikazuje na različitim uređajima i pregledačima.
 5. Sajber bezbednost: Održavanje sajta uključuje i radnje koje se sprovode kako bi se sačuvala sajber bezbednost sajta.

Održavanje sajta od strane profesionalnih agencija

Postoji nekoliko načina na koje agencije naplaćuju održavanje sajta. Najčešći načini su:

 1. Mesečni plan održavanja: Ovaj način naplate podrazumeva da klijent plaća mesečnu cenu za održavanje sajta. Cena može varirati zavisno od količine rada i vrsti usluga koje se pružaju.
 2. Pojedinačne usluge: Agencije takođe mogu naplaćivati pojedinačne usluge održavanja sajta, kao što su ažuriranje sadržaja ili provera funkcionalnosti. Ove usluge se naplaćuju po radnom satu ili po projektu.
 3. Dugoročni ugovori: Agencije takođe mogu ponuditi dugoročne ugovore za održavanje sajta, gde klijent plaća fiksnu cenu za određeno vreme. Ova opcija može biti povoljna za klijente koji žele da se zaštite od cenovnih promena ili koji žele da imaju stalnu podršku za održavanje sajta.
 4. Kombinacija navedenog: Agencije takođe mogu ponuditi kombinaciju navedenih načina naplate, gde klijent plaća mesečnu cenu za osnovne usluge održavanja sajta, a dodatne usluge se naplaćuju po satu rada ili po projektu.

Pre nego što potpišete ugovor o održavanju sajta sa nekom agencijom, važno je da detaljno proučite ponudu i da se upoznate sa svim detaljima ugovora, uključujući cenu i vrstu usluga koje se pružaju. To će vam pomoći da izaberete pravu agenciju i da se zaštitite od neželjenih iznenađenja u budućnosti.

Da bi sajt bio bezbedan, važno je da se koristi pouzdan server i da se redovno sprovode radnje održavanja na serveru. Neki od ključnih faktora koji treba da se razmotre prilikom odabira servera su:

 1. Performanse: Važno je da server ima dovoljno resursa (CPU, RAM, disk prostor) da bi sajt bio brz i dobrih performansi.
 2. Redundantnost: Server treba da ima redundantne sisteme (npr. drugi hard disk) kako bi se sprečilo gubljenje podataka u slučaju kvara.
 3. Sigurnost: Server treba da ima odgovarajuću sigurnosnu zaštitu (firewall, antivirus, SSL sertifikat) kako bi se sprečilo hakovanje i distribucija malvera.
 4. Podrška: Server treba da ima odgovarajuću podršku (telefonska linija, ticketing sistem, live chat) kako bi se omogućilo brzo rešavanje problema i odgovaranje na pitanja.
 5. Vrsta servera: Treba da se odlučite da li želite da koristite shared hosting, VPS (Virtual Private Server) ili dedicated server, u zavisnosti od potreba vašeg sajta i budžeta.

Ukoliko se pridržavate ovih smernica, to će vam pomoći da odaberete pouzdan i bezbedan server za vaš sajt. Međutim, važno je da se zapamtite da je održavanje servera i dalje važno, pa treba da sprovodite redovne radnje održavanja kako bi se sačuvala sigurnost i performanse servera.

Postoji mnogo agencija koje se bave sajber bezbednošću i pružaju različite vrste usluga u vezi sa tim. Neke od tih agencija su:

 1. Agencije za sajber bezbednost: Ove agencije se fokusiraju isključivo na sajber bezbednost i pružaju usluge kao što su testiranje penetracije, održavanje sajber bezbednosti, konsalting i edukacija o sajber bezbednosti.
 2. IT bezbednosne agencije: Ove agencije se bave širim spektrom IT bezbednosti, uključujući i sajber bezbednost. One pružaju usluge kao što su testiranje penetracije, konsalting, edukacija o sajber bezbednosti i održavanje sajber bezbednosti.
 3. Agencije za održavanje sajta: Mnogi od ovih agencija takođe pružaju usluge sajber bezbednosti kao deo svojih paketa održavanja sajta.

Ukoliko tražite agenciju koja će se baviti sajber bezbednošću vašeg sajta, važno je da istražite različite opcije i da se upoznate sa uslugama koje pružaju. Trebalo bi da razmotrite faktore kao što su reputacija agencije, cena i vrsta usluga koje pružaju. To će vam pomoći da odaberete agenciju koja će najbolje odgovarati vašim potrebama.