Kako da zaštitite svoj biznis od kradja podataka

Kada je u pitanju biznis, zaštita podataka i poverljivosti informacija na internetu je ključna.

Pandemija je dovela do toga da su svi bili prinuđeni da digitalizuju svoje poslovanje i predstave ga na internetu.

Pitanje zaštite poslovanja od krađe podataka je uvek bilo važno ali sada je u post-pandemijskom svetu suštinsko zahvaljujući sve većoj potrebi korišćenja digitalne javne infrastrukture.

milenko sreckovic
Milenko Srećković, vlasnik agencije Spektrum RS

SSL enkripcija

Jedna od najčešćih i osnovnih mera koje biznis može da preduzme da bi osigurao svoje internet kanale je korišćenje SSL sertifikata.

Ovaj digitalni potpis pruža enkriptovanu konekciju između korisnika i sajta. Uz pomoć ovog sertifikata, autentičnost sajta je potvrđena – korisnik može da proveri kojoj kompaniji resurs zaista pripada a komunikacija između klijenta i servera je enkriptovana.

Ovaj sertifikat je dat od strane poverljivih vlasnika sertifikata ali može biti naručen i preko vašeg hosting provajdera: ovo je obično lakše i ponekad čak jeftinije.

Sem toga, sajtovi sa SSL enkripcijom imaju prioritet u rezultatima pretraga na internet pretraživačima i veće poverenje korisnika.

Bezbedan hosting

Sledeća mera je korišćenje pouzdanog hostinga. U osnovi, veb hosting omogućava pojedincima i organizacijama da svoje sajtove učine dostupnim na internetu. Pouzdana hosting usluga mora redovno da ažurira sistemski softver na svojim serverima, i da ima ugrađene bezbednosne mere kao što su analiza i automatsko odstranjivanje sumnjivog (malicioznog) saobraćaja.

Jedan od najvažnijih kriterijuma prilikom izbora hostina je kvalifikovano osoblje. Specijalizovani stručnjaci će ispravno podesiti server, hosting okruženje i pristupne panele, uvek će biti dostupni i pomoći će vam da brzo rešite tehnička pitanja.

Redovno održavanje sajta takođe igra ključnu ulogu u sprečavanju gubitka podataka. O bezbednosti podataka računa treba voditi još pri izradi sajta.

Plaginovi, biblioteke, frejmvorci i CMS

Kompanije takođe treba da koriste dokazane plagine, biblioteke, frejmvorke, CMS, i spoljne module, jer su poznatiji i popularniji proizvodi podvrgnuti većoj kritičkoj opservaciji po pitanju bezbednosti koda. Sem toga, važno je ažurirati ove alate i upotrebljavati njihove najnovije verzije, s obzirom na to da one sadrže popravljene poznate ranjivosti. Korišćenje ažuriranog softvera je važno kao i filtriranje saobraćaja, zaštitnih zidova, jakih lozinki, i mnogo toga.

Automatizovana zaštita od najpopularnijih napada

Još jedna važna oblast je korišćenje zaštitnih metoda protiv SQL injekcija i XSS napada, koji direktno ugrožavaju bezbednost korisničkih podataka, kao i osiguranje ulogovanja i pristup resursu i nadzor bezbednosnih događaja.

Postoje spremni alati koje će omogućiti osnovnu zaštitu od najčešćih napada, kao što je ”mod_security”. Oni analiziraju saobraćaj detaljnije i omogućavaju vam da uskratite uslugu sumnjivim i malicioznim zahtevima. Log fajlovi omogućavaju programerima da prate sve aktivnosti na resursu i brzo identifikuju neku sumnjivu aktivnost.

Enkripcija podataka i bekap

Ne zaboravite da napravite redovne bekapove sajta i svih važnih podataka kako biste minimizirali gubitke u slučaju probijanja zaštite ili uklanjanja sa interneta.

Bekapovi neće samo pomoći da povratite podatke u slučaju gubitka već i da pronađete razlike između sadašnje verzije podataka i verzije pre hakovanja, što će vam pomoći da preciznije utvrdite hakovanje. Bekap je osnovno pravilo za bezbedno funkcionisanje usluge koje se može oporaviti od greške.

Enkriptovanje vašeg bekapa je još jedan važan zadatak, jer ponekad može biti lakše da pristupite bekapu nego samom sajtu. Ako su oni enkriptovani, postaće dodatna prepreka za hakera.

Da biste otežali pristup bekapu, najbolje rešenje bi bilo da kombinujete enkripciju i manjak javnog pristupa bekapovima. Za te svrhe, rešenja u obliku privatnih podmreža, pristupa kontrolnim listama i zaštitnim zidovima, mogu takođe biti korišćena.

Lozinke i dvo-faktorske autentifikacije

Kad je reč o lozinkama, kompanije bi trebalo da se uvek postaraju da se one periodično promene i da budu dovoljno kompleksne.

Pored lozinki, implementacija dvo-faktorske autentifikacije može takođe da bude veoma važno kako bi vam pomoglo da vaši nalozi budu bezbedni, pružajući još jedan sloj zaštite.

Još jedna dobra praksa je da koristite sisteme da čuvate i upravljate ”tajnama”, lozinkama, i drugim senzitivnim podacima, sa servisima kao što su Hashicorp Vault koji pruža bezbedno skladištenje i upravljanje senzitivnim podacima.

Da biste pristupili infrastrukturi, bolje je da koristite pristup pomoću ključeva, jer je ovo manje podložno hakovanju, posebno, brute-force napadima na lozinku.

Zaštita pristupa administrativnim panelima

Ako vebsajt ima administratorski panel, dobra je ideja da promenite difoltnu login adresu i osnažite kontrolu pristupa (i dodate dvofaktornu autentifikaciju ako je moguće).

Dok ovo može da izgleda očigledno, mnogi programeri ignorišu ovo opšte pravilo i stoga ostavljaju svoje admin panele praktično otvorene za napad. Korišćenje knocker-a ili fail2ban da biste osigurali pristup administrativnom panelu i kontrolisali kanale kao što su SSH trebalo bi da bude pravilo a ne izuzetak, jer administrativni panel često pruža i pristup upravljanju infrastrukturom i dostupnost podataka.

Zaključak

Zaštita digitalne infrastrukture je ključ za biznise širom sveta usled porasta rizika od sajberkriminala. Sleđenje nekih jednostavnih preporuka može da bude dovoljno da minimizirate rizik i zaštitite se od krađe podataka, što će vam omogućiti da održite vaš biznis bezbednim i profitabilnim.