Autoritet Domena (Domain Authority) – nepouzdana SEO metrika

Autoritet Domena (Domain Authority) je SEO metrika kompanije Moz iz Sijetla. Moz-ov ’’Autoritet domena’’, bar u teoriji, predviđa koliko dobro će određeni sajt biti rangiran u rezultatima Gugl pretrage. Ipak Autoritet Domena nije isto što i Gugl metrika, već je to metrika koja dolazi iz druge, spoljne kompanije.

Metrika spoljnjih kompanija nije isto što i Guglov PageRank, odnosno rangiranost stranice. Autoritet Domena nije Guglova metrika već spoljnja metrika za koju se ne zna u kojoj je meri istovetna sa PageRank-om.

spektrum kooperativa
Profesionalna marketinška, programerska i SEO firma – Spektrum kooperativa (spektrum.rs)

Kada je Gugl prestao da prikazuje PageRank određene stranice, mnogi SEO profesionalci počeli su da za analizu sajta koriste metriku spoljnjih kompanija a među njima su i Domain Authority i Page Authority kompanije Moz, Citation Flow i Trust Flow kompanije Majestic, ili Domain Rank i URL Rank od Ahrefs kompanije.

Ipak, ova metrika daje samo procenu koliko Gugl vrednuje određeni domen ili stranicu ali nije istovetna sa Guglovim PageRank-om.

Sama Moz kompanija potvrđuje da Gugl ne koristi Autoritet Domena prilikom rangiranja stranica i Autoritet Domena nema uticaja na rezultate Gugl pretraga.

Ovakvi alati, za razliku od Gugla, nemaju mogućnost za prikupljanje informacija sa čitavog interneta, već se ograničavaju na analizu uzorka linkova koji vode ka određenom sajtu ili stranici pa samim tim i ne mogu da pruže kompletnu sliku.

Mnogi sajtovi sa lošim rezultatima analize napravljene u različitim SEO alatima nalaze se u prvih 10 sajtova. Iz tog razloga o sajtu ne treba suditi na osnovu pojedinačne metrike.

SEO optimizacija za Gugl je postupak koji se zasniva na precizno utvrđenim tehničkim kriterijumima koje je sama kompanija Gugl obelodanila ali i na brojnim pokušajima, eksperimentima, ispravkama i doradama, s ciljem da se poboljša rangiranost stranica određenog sajta, kao i njihov ukupan kvalitet i relevantnost za temu kojom se bave.

Spektrum kooperativa je SEO agencija koja vam omogućava da budete prvi na Guglu tako što dosledno primenjuje savete same Gugl kompanije, koje nadopunjuje svojim bogatim iskustvom u optimizaciji sajtova. Akcenat stavlja na tehničko unapređivanje sajta, pre svega na brzinu sajta, bezbednost i prilagođenost za mobilne telefone i druge uređaje ali i na produkciju relevantnog i atraktivnog sadržaja koji će privući i zadržati posetioce vašeg sajta.