SEO optimizacija internet prodavnice

Najčešći problem s kojim se susreću internet prodavnice jeste korišćenje istog sadržaja, odnosno, kopiranje istog teksta za različite vrste proizvoda. Gugl takve sadržaje shvata kao plagijate, te stoga, vaša internet prodavnica neće biti dobro rangirana u rezultatima pretrage. Prema tome, ukoliko želite biti prvi na Guglu, odvojite vremena i napišite originalan tekst za svaki pojedinačni proizvod.

seo optimizacija internet prodavnice

Zašto je SEO optimizacija bitna?

SEO optimizacija vam omogućava da budete na vrhu rezultata na Guglu i korak ispred vaše konkurencije. Ukoliko ste pokrenuli internet prodavnicu, ali niste dobro rangirani na pretragama za fraze koje su važne za vaš biznis i nemate bitnu posećenost sajta, to je signal da treba da unesete neke promene, odnosno, signal da se ozbiljnije posvetite SEO optimizaciji vaše internet prodavnice.

Vaš cilj jeste da budete na vrhu rezultata pretrage za što širi dijapazon fraza koje su važne za vaš posao.

Nakon SEO optimizacije internet prodavnice, Gugl će uspeti da prepozna relevantne ključne fraze za vaš biznis i kada posetilac pretražuje ključne reči koje se tiču vašeg posla, Gugl će predložiti vaš sajt u rezultatima pretrage. Na primer, ukoliko prodajete parfeme na vašoj internet prodavnici, Gugl će preporučiti vaš sajt kada neko pretražuje ključnu reč ,,parfemi“.

Predstavićemo vam proces SEO optimizacije internet prodavnice koji je složen i koji treba pažljivo organizovati.

10 saveta koji su ključni za SEO optimizaciju internet prodavnice:

Istraživanje ključnih reči

Prilikom rada na SEO optimizaciji potrebno je posvetiti pažnju istraživanju i analiziranju ključnih reči. Ovaj postupak je veoma važan da biste pronašli relevantne ključne reči za vaš sajt. Ukoliko je pažnja usmerena na pogrešne ključne reči, vaš sajt će generisati posetu koja nije relevantna za vašu internet prodavnicu, što će prouzrokovati i manje konverzija.

Preporučuje se da proces istraživanja i analize ključnih reči budu na samom početku SEO optimizacije, jer će te tako uspeti da pravilno koncipirate dalji rad na internet prodavnici.

Struktura internet prodavnice

Bez obzira da li je u pitanju izrada nove internet prodavnice ili želite da optimizujete već postojeći web shop, potrebno je temeljno raditi na strukturi sajta. Dobra struktura sajta je pre svega važna za korisničko iskustvo. Vaša internet prodavnica treba biti struktuirana tako da se posetilac može lako snaći na sajtu, odnosno, da brzo i jednostavno može pronaći proizvod, njegovu cenu i slično.

Ukoliko imate veći asortiman proizvoda na internet prodavnici, onda je potrebno kategorizovati proizvode na pravi način. Preporuka je da se koristi breadcrumbs, koji će vašim posetiocima omogućiti lakše snalaženje i pružiti informacije gde se nalazi svaki proizvod na sajtu.

Istraživanje ključnih reči je, takođe, usko povezano s kategorijama i potkategorijama proizvoda. Treba birati one kategorije i potkategorije koje su najzastupljenije u rezultatima pretrage, a tiču se vaših proizvoda koje nudite.

Na primer, ako se vaša internet prodavnica bavi prodajom kancelarijskog materijala, kategorije će biti fascikle, registratori, bušač papiri i drugo, jer su ove kategorije logične i istovremeno su zastupljene u pretragama na Guglu. Pored kategorija, možete istaći i potkategorije da biste vašim posetiocima pružili detaljan uvid u kompletnu ponudu vaše internet prodavnice.

On-site SEO optimizacija internet prodavnice

Nakon što osmislite strukturu vaše internet prodavnice, potrebno je posvetiti se sledećem koraku, a to je On-site SEO, odnosno, potrebno je izvršiti određene promene na sajtu koje su bitne za pravilnu optimizaciju internet prodavnice.

Tagovi na internet prodavnici (title i meta)

Title tagovi su veoma bitni za Gugl rangiranje, te im se stoga mora posvetiti posebna pažnja. Svaki proizvod treba da ima originalan titl tag, što znači da titl tagovi ne smeju biti kopirani. S obzirom da internet prodavnice uglavnom sadrže veći broj proizvoda, najčešće se pribegava automatizaciji title tagova. Da bi se izbeglo kopiranje opisa proizvoda, potrebno je da svaka stranica proizvoda sadrži naziv proizvoda, naziv kategorije, naziv potkategorije,o pis proizvoda. Tako će se izbeći kopiranje sadržaja proizvoda i svaka stranica će imati jedinstven title tag.

Svaka stranica bi trebalo imati meta tag, odnosno, kratak opis stranice. On može biti automatski formiran, što je velika prednost onim prodavnicama koje imaju veliki broj kategorija proizvoda. Na primer, moguće je automatski kreirati ,,Izaberite proizvode vrhunskog kvaliteta. Birajte najbolje za vas i vašu porodicu“.

Kreiranje kvalitetnog sadržaja

Imati kvalitetan i originalan tekst na sajtu, presudno je za SEO optimizaciju. Pod sadržajem se podrazumevaju opisi proizvoda, kategorija i potkategorija, kao i pisanje blog tekstova i drugih korisnih informacija za posetioce.

Neka opisi vaših proizvoda budu originalni i prožeti određenim brojem ključnih reči.

Srodni proizvodi ili blog tekstovi
Preporuka je da, na strani proizvoda, istaknete linkove sličnih proizvoda ili blog tekstova. Ovo je veoma korisno, jer će se posetilac zadržati na vašem sajtu što je dobar signal za Gugl.

Brzina učitavanja sajta

Brzina sajta je veoma bitan faktor za SEO optimizaciju. Možete pronaći veliki broj alata na internetu pomoću kojih ćete utvrditi brzinu učitavanja sajta, dok s druge strane, istovremeno dobijate i predlog na koji način biste mogli rešiti problem i ubrzati sajt.

Optimalna brzina učitavanja sajta je bitna zbog korisnika koji ne žele dugo da čekaju. Ukoliko je potrebno više od 5 sekundi da se učita stranica vašeg sajta, vrlo verovatno je da će posetilac otići za to vreme.

HTTPS protokol

Posetiocima vaše internet prodavnice je veoma važno da njihovi podaci budu sigurni i zaštićeni. SSL sertifikat vam omogućava prelaz s HTTP-a na HTTPS protokol i tom prilikom dobijate oznaku na sajtu koja će biti vidljiva posetiocima. Tako će posetioci znati da mogu obaviti sigurnu kupovinu.

Kreiranje stranice ,,Akcijske ponude”

Kreiranje posebne stranice za proizvode koji su na akciji, pružiće posetiocima lakši pregled proizvoda koji su trenutno sniženi, što će odlično uticati na korisničko iskustvo.

Kreiranje blog tekstova

Blog je takođe bitan faktor za SEO optimizaciju. Kreiranjem kvalitetnog i jedinstvenog sadržaja možete dodatno informisati posetioce o vašem poslovanju. Blog tekstove možete podeliti na društvenim mrežama i tako podstaći ljude da posete vaš sajt. Svako ko poseti vašu internet prodavnicu, interesuje za vaše poslovanje i proizvode i na taj način postaje vaš potencijalni kupac.

Off-site SEO – link building

Link building je veoma bitan za vaš sajt i predstavlja kreiranje mreže dolaznih linkova sa drugih sajtova na vašu internet prodavnicu. Najrelevantniji linkovi su oni koji dolaze sa kvalitetnih sajtova koji su izgradili svoj autoritet.

Naš zadatak jeste upravo da kreiramo unikatne tekstove za određenu internet prodavnicu, a zatim podelimo tekst na više značajnih portala uz link koji vodi ka internet prodavnici.

Seo optimizacija treba biti osnova za uspešno predstavljanje vaše internet prodavnice. Nakon optimizacije vašeg sajta, potrebno je pratiti rezultate, što možete učiniti pomoću pouzdanih alata kao što su Google analitika i Search Console.

Ukoliko ste odlučili da otvorite internet prodavnicu, Spektrum kooperativa vam nudi usluge SEO optimizacije kako bi vaš sajt bio na vrhu rezultata na Guglu. Možete nas kontaktirati na i-mejl: kontakt@spektrum.rs ili na broj 062/234-251.