Optimizacija sajta

optimizacija sajta

Optimizacija sajta (SEO optimizacija) podrazumeva tehničko i sadržinsko prilagođavanje sajta zahtevima i standardima određenog internet pretraživača. U većini zemalja internet pretraživač koji koristi više od 90 odsto stanovnika je Gugl (Google) pa najveći broj kompanija optimizuje svoje sajtove upravo prema njegovim kriterijumima. Ukoliko se radi o specifičnom tržištu, kao što su kinesko ili rusko, gde je upotreba Gugl pretraživača manja, onda se sajt optimizuje prema zahtevima tamo dominantnih pretraživača.

Optimizacija sajta sprovodi se s ciljem boljeg rangiranja određenog sajta u korisničkim internet pretragama. Ukoliko se vi pojavljujete kao prvi na Guglu za pretragu ”pločice za kupatilo” a prodajete upravo pločice za kupatilo, maksimalno su uvećane šanse da oni koji za njima tragaju preko interneta ih upravo od vas i kupe. Najpre se analizom vašeg poslovanja i konkurentskih sajtova, određuju ključne reči za koje će se optimizovati stranice vašeg sajta. Na početku je potrebno tehnički u potpunosti unaprediti karakteristike i funkcionalnosti vašeg sajta, jer to igra presudnu ulogu u njegovoj krajnjoj rangiranosti. Zatim je potrebno proizvesti što relevantniji sadržaj koji je u vezi sa onim ključnim rečima za koje biste voleli da se klijentima pojavljujete kao prvi na Guglu. Optimizacija je proces koji zahteva strpljenje i pažljivo praćenje rezultata.

Spektrum kooperativa je SEO agencija i programerska firma koja rezultate svoje optimizacije dokazuje sopstvenim primerima. Tako je u aprilu 2019. godine Spektrum kooperativa, u saradnji sa portalom Preporučujemo, sprovela eksperiment pod imenom: Koliko vremena je potrebno da biste bili prvi na Guglu. U roku od mesec dana stranica sajta Spektrum kooperative pozicionirala se kao prva na Guglu za pretragu ”prvi na guglu”, čime je ovaj eksperiment uspešno okončan. Detaljnije o samom eksperimentu možete čitati u ovom tekstu. Naš Portal Prvi na Guglu – portal o SEO optimizaciji nastao je upravo pod uticajem ovog eksperimenta kako bi se oblast SEO optimizacije što preciznije predstavila budućim korisnicima SEO optimizacije.

kako biti prvi na guglu
U roku od mesec dana stranica sajta Spektrum kooperative pozicionirala se kao prva na Guglu za pretragu ”prvi na guglu”, čime je eksperiment uspešno okončan.

Za usluge SEO optimizacije vašeg sajta, preporučujemo da kontaktirate Spektrum kooperativu na i-mejl: kontakt@spektrum.rs ili na Telefon/WhatsApp/Viber: 062/234-251 (+38162234251).

Za saradnju sa portalom Prvi na Guglu kontaktirajte nas na telefon: 063/83-83-882 ili na i-mejl: kontakt@prvinaguglu.rs.