SEO saveti za unapređenje Gugl pozicije

SEO saveti: kako da budete prvi na Guglu

seo uspeh
Optimizacija za pretraživač zahteva puno vremena ali uspeh donosi veliku radost…

Ponekad može da bude veoma frustrirajuće kada nema brzih rezultata. Ali bez brige! Dolazak do najviše pozicije na Guglu zahteva sprovođenje određenih aktivnosti. Pošto je nemoguće predvideti koliko vremena će biti potrebno da bi se dostigla željena pozicija, potrebno je da budete strpljivi. Ukoliko nemate iskustva sa SEO aktivnostima koje dovode do USPEHA, izgubićete potencijalne prihode i klijente. Sledite ova uputstva da biste dospeli na prvu stranicu Gugla i tako povećali svoju prodaju.

Šta je SEO?

SEO označava Optimizaciju za internet pretraživač (Search Engine Optimization). Kada nešto pretražujete, Gugl vam prvo pokazuje najbolje rezultate. Da biste se našli na prvoj stranici tih rezultata potrebno je da vaš sajt optimizujete za pretraživač. Tome služe ovi SEO saveti. Optimizacija sajta pomoći će vam da unapredite svoje poslovanje.

SEO se sastoji iz dva dela:

On-page (na stranici) SEO i Off-page (van stranice) SEO

On-page SEO u potpunosti zavisi od vas (odnosno od programerske SEO firme koju angažujete). Najpre je potrebno da vaš sajt tehnički funkcioniše savršeno. Zatim je potrebno da se sadržaj vašeg sajta prilagodi brojnim SEO kriterijumima. Na primer, brzina sajta je jedan od najvažnijih faktora dobre SEO optimizacije.

S druge strane, off-page SEO nije toliko pod vašom kontrolom. On se sastoji od izgradnje linkova, video snimaka, društvenih mreža i drugih elemenata koji čine vaš sajt popularnim.

Ako propisno sledite sve dole navedene faktore, vaša SEO optimizacija biće uspešna. Ukoliko možete sve donje faktore uspešno da ispunite, postići ćete veoma visoku poziciju na Guglu.

SEO saveti i faktori rangiranja

  1. Ključne reči

Vaš sadržaj mora da pruži kvalitetnu informaciju u vezi sa oblašću na koju se odnose vaše ključne reči za koje želite da se bolje pozicionirate na Guglu. Izaberite ključne reči koje će vaša ciljna grupa najverovatnije pretraživati na Guglu. Postoje alati koji mogu da vam pomognu u tom istraživanju. Ipak, najvažnije je da vaš sadržaj sadrži neku vrednu informaciju za korisnike interneta. U suprotnom nećete se pozicionirati bez obzira na to što ste više puta upotrebili ključnu reč.

  1. Link Building

Link Building (izgradnja linkova) ima najveći uticaj na SEO. To je praksa povećanja broja linkova sa poznatih sajtova. Sprovodi se tako što usmerite (linkujete) sadržaj sa tih sajtova ka vašem sajtu. Takvi linkovi se zovu backlinkovi. Ova strategija je najbolja i faktor broj 1. za poboljšanje vaše pozicije na Guglu. Gugl uzima ovu odliku u razmatranje prilikom odlučivanje koje rezultate da prikaže.

Ukoliko imate dobre backlinkove, veće su vam šanse da se bolje pozicionirate na Guglu. Međutim, ukoliko dobijete linkove sa spamerskih sajtova ili niskopozicioniranih, to bi vam više naštetilo nego što bi vam pomoglo.

  1. Fokusirajte se na sadržaj

Vaš sadržaj treba da bude u vezi sa temom vašeg sajta. Ne pišite o svemu, već se fokusirajte na jednu oblast, i napišite dobre tekstove.

Obratite pažnju na druge blogove koji su slični vašem i ustanovite šta niste uključili u vaš sadržaj. Ako je još uvek potrebno da dodate neke detalje, uradite to odmah. Sem toga, možete upotrebiti Gugl konzolu za nalaženje SEO ključnih reči i da ih sve objedinite u vašem sadržaju. Ovo će definitivno privući ciljani saobraćaj i pomoći vam da unapredite svoju poziciju na Guglu.

Takođe, povedite računa i o optimizaciji slika koje upotrebljavate, o njihovim nazivima i alt tagovima, kao i o naslovima vaših tekstova i meta opisima stranica.

Naslovi se pojavljuju na tri mesta: u vašem internet brauzeru, u rezultatima pretrage i na društvenim mrežama kada delite vaš sadržaj. Zato je važno da vaši naslovi sadrže između 55 i 60 karaktera, kako bi se lepo uklopili na svim ovim mestima.

Meta opisi vaše stranice se pojavljuju takođe u rezultatima pretrage ispod naslova. Oni su ograničeni na 160 karaktera. Napišite nešto atraktivno kako biste motivisali internet korisnika da otvori vašu stranicu kada na nju naiđe u pretraživaču.

Alt tagovi slika, kao i nazivi fajlova slika, treba da sadrže vašu ključnu reč za koju želite da se pozicionirate na Guglu. To će takođe doprineti boljem pozicioniranju vaše stranice.

  1. Izbegavajte dupliciranje sadržaja

Upotrebite SEO alate za analiziranje vašeg sadržaja. Ustanovite da li na vašem sajtu postoji identičan sadržaj. Ako pronađete nešto što je greškom duplicirano, obrišite ga ili ga, još bolje, prepravite na način da se izbegne kopiranje istog sadržaja.

  1. Tekst stranice

Prvih 100 reči teksta su najvažniji. Koristite H1 (header) i H2 (subheader) u vašim člancima za efikasan SEO. Dobra struktura teksta će vam pomoći da povećate internet saobraćaj.

Obratite pažnju na najčešća pitanja koja vam klijenti šalju. Prema tim pitanjima kao ključnim rečima možete da organizujete vaš sadržaj.

Opis proizvoda će vam takođe pomoći oko SEO pozicioniranja.

  1. Duži sadržaj

Što je duži sadržaj, imate više šansi za veće poboljšanje svoje SEO pozicije. Naravno, i dalje sve zavisi od kvaliteta vašeg sadržaja. Ako ne možete da omogućite dobru vrednost za vašu publiku, manje su šanse da će se povećati saobraćaj ka vašem sajtu. Treba stalno da pratite vaš stari sadržaj i redovno ga ažurirate. Drugim rečima, radi se o unapređenju sadržaja. Na ovaj način, Gugl će tu stranicu više vrednovati ukoliko ima više sadržaja i poboljša će njenu poziciju. Tako da jednog dana biste se mogli naći na vrhu pretraživača.

Zaključak…

Treba da redovno radite na ovim faktorima. Biti na vrhu Gugl pretrage ne dolazi iz prvog pokušaja. Poboljšanja će doći polako kada na ovim faktorima radite iznova i iznova. Sve male izmene će imati velikog uticaja na vašu poziciju. Ovi SEO saveti mogu značajno da vam pomognu.

Dodatno za čitanje: Koliko vremena je potrebno da biste bili prvi na Guglu